Wat is zelfrespect?

Is jouw mening net zo belangrijk als die van iemand anders? Of verdwijnt jouw mening al snel naar de achtergrond? Zelfrespect is jezelf belangrijk vinden. Je gaat van jouw eigen voorkeuren en wensen uit. Je bent net zoveel waard als ieder ander en jouw mening doet er zeker toe, net als die van een ander. Net als bij gewoon respect ben je niet meer of minder waard dan iemand anders. 

Conflict vermijden

Als kind begint het bouwen aan je zelfrespect al. En je begrijpt dat hier ook al veel mis kan gaan. We zijn natuurlijk van nature sociale mensen, we houden rekening met elkaar. Maar daardoor laat je je zelf in de steek, want waarom mag jij niet zeggen wat jij wilt? Vaak is een onderliggende gedachte of gevoel van een mogelijk conflict en dit uit de weg willen gaan. Hoe vaak denk je niet; is dit het wel waard?

Gedachten lezen

Dit zijn echter maar gedachten, daar zijn wij goed in. Wij denken te weten wat de ander denkt. We voorspellen hun reacties en reageren daar op voorhand al op. Maar je weet nooit wat een ander denkt en waarom zou jou mening, vraag of voorkeur niet goed zijn? En mocht iemand boos zijn omdat je niet doet wat hij of zij wil dat je doet, dan is er geen sprake van een gelijkwaardige relatie.

Ga uit van je eigen waarde en respecteer jezelf.  Zelfrespect zorgt voor zelfvertrouwen en competentie. Lees hieronder een aantal principes om zelfrespect voor jezelf te voelen en op te bouwen. 

positiviteitscafe

Herken jij jezelf in het bovenstaande, of anders gezegd mis jij zelfrespect. Klinken je de principes en tips goed in de oren, maar heb je geen idee hoe je dit bij je zelf kunt toepassen? Of het kan opbouwen tot zelfvertrouwen? Neem dan eens contact met mij op voor een gratis (kennismakings-)gesprek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.