Eigenlijk durf je het niet hardop te zeggen. Om je heen zie je collega’s stressen vanwege het werk, terwijl jij je verveelt. Je weet heus wel dat iedereen anders is, maar terwijl zij vechten tegen een burn-out zit glijd jij richting bore-out.
Een bore-out ontstaat vooral door verveling op het werk. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van een burn-out. Het hoeft niet te betekenen dat je niets om handen hebt, zelfs als je actief bent kan je je vervelen. In die gevallen geven je werkzaamheden die niet genoeg uitdaging, voldoening of energie. De routine; waardoor je het werk met twee vingers in je neus kan doen, zorgt voor verveling. Als de verveling chronisch wordt, is dat verschrikkelijk. Dat kan zelfs leiden tot lijden. Bore-out wordt vaak verward met burn-out; ze hebben dan ook veel overeenkomende symptomen. De oorzaken verschillen echter wel degelijk van elkaar.

Heb jij last van een bore-out?
Om daar achter te komen, heb ik een aantal vragen voor je.
- Voel jij uitdaging in je werk?
- Is jouw werk routineus; bijvoorbeeld door vaste procedures?
- Doe je soms alsof je druk bent?
- Doe je privézaken op je werk?
- Heb je weinig eigen verantwoordelijkheid over je werkzaamheden?
- Zou je het werk veel sneller afkrijgen dan je nu doet?
- Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt, zonder drukgevoel te hebben ervaren?
- Leer je wel een nieuwe dingen?
- Heb je weinig interesse in je werk?
- Ben je ontevreden met je werk?
Kan je meer dan 5 vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan dreig je om naar een bore-out af te glijden. Maar wacht even; ga ook bij jezelf na of er andere invloed mogelijkheden zijn waarom je je op dit moment zo voelt. Hoe gaat het thuis? Heb je net een conflict gehad op je werk of met iemand anders? Ben je ziek of iemand in je omgeving?
Heb je nu al het gevoel jezelf te herkennen en wil je hier wat mee doen? Klik dan op de knop hieronder. Door samen te onderzoeken waar jouw verveling en andere nare gevoelens vandaan komen, ontstaat er de mogelijkheid om er wat aan te gaan doen.
Welke symptomen komen voor bij bore-out?
- Je bent uitgeput maar weet niet waarom
- Je slaapt slecht
- Je bent gefrustreerd
- Je bent weinig geïnteresseerd; zakelijk en privé
- Je bent snel geïrriteerd
- Je hebt het gevoel dat je werk niets toevoegt
- Je stelt je werk uit
- Er ontstaan uiteindelijk mentale en fysieke problemen; hoofdpijn, angst of depressie.
Een bore-out sluimert langer dan een burn-out. Het is echter nog niet zo bekend als een burn-out en er zit een soort schaamte over; want hoe waarschijnlijk is het dat jij je baas gaat vertellen dat jij je verveelt….Dat is vaak toch echt een taboe in onze hectische wereld. 'Men vind dat je blij moet zijn dat je een baan hebt en dat je maar beter je best moet doen. En daarbij het is toch maar werk...? Thuis kan je lekker doen wat je wilt.' Dit soort opmerkingen zorgen ervoor dat je niet deelt wat je daadwerkelijk voelt en geen actie onderneemt. Het sluimert dus door. De symptomen kunnen verergeren als je een bore-out niet herkent en uiteindelijk erkent.

◊
"Ik sleepte mijzelf de trap op richting het kantoor.
Voor de deur haalde ik even diep adem; mijn lichaam voelde zwaar als een blok beton.
Hoe kwam ik deze dag ooit door?"
◊
Hoe ontstaat een bore-out?
Je hebt net gelezen dat de belangrijkste oorzaak verveling is, maar ook de angst om een burn-out te ontwikkelen, te weinig werkzaamheden hebben, geen autonomie (eigen verantwoordelijkheid) dus passief werk, je houdt niet van je werk of het is veel te routinematig waardoor je geen enkele uitdaging ervaart, zorgen voor een bore-out. De verveling zorgt juist voor stress; wat zorgt voor die lusteloze gevoelens, uitputting, somberheid, etc. Sommige persoonlijkheden zijn ook vatbaarder hiervoor; zij zijn van nature meer passief of hebben een lager zelfbeeld. Zij hebben het gevoel dat er toch niets verandert, dat ze vastzitten en dat ze er zelf niets aan kunnen doen. Je kan dan ook denken aan onderschatting; zij kiezen banen die onder hun niveau liggen en gaan geen uitdaging aan, omdat ze bang zijn om bijvoorbeeld te falen.
Een bore-out begint met je nutteloos te voelen en uiteindelijk voel je je hopeloos. Je voelt persoonlijke onrust, ontwikkelt een gevoel van onvermogen en wat dacht je van het gevoel dat je de boel aan het bedonderen bent? Als men vraagt wat je doet voor werk, ga je niet zeggen dat je een beetje de klok vooruit aan het kijken bent. Je hebt het gevoel te teren op je baas, terwijl om je heen de mensen om lijken te vallen door burn-out. En toch lukt het niet.
Als je thuis komt ben je zo moe en geïrriteerd. Je begrijpt het eigenlijk niet. Hoe kan het nu dat je je zo verveeld en dan toch zo moe zijn. Je wilt eigenlijk alleen maar liggen op de bank. Je privéleven staat zo ook stil.
Het is wel belangrijk om snel te handelen, want door gebrek aan interesse raak je in een vicieuze cirkel van het niet geïnteresseerd zijn, het denken niet te kunnen veranderen, het gevoel van vast te zitten en zo gaat die spiraal op negatieve wijze maar door. Als je dit te lang door laat gaan, kom je net als bij een burn-out thuis te zitten.

Hoe zet je de verandering in?
Het lijkt in eerste instantie simpel, namelijk door meer werkzaamheden te krijgen. Maar een bore-out is voor een groot deel psychisch en is zo simpel niet opgelost. Geïnspireerd raken, kwaliteiten herkennen, werken aan zelfrespect en zelfvertrouwen, praten met je werkgever; dat zijn de eerste stappen op kort termijn.
Werk actief aan verandering; geef jezelf een schop onder de kont. Stel deadlines in voor je werk, geen uitstelgedrag meer, houd werk en privé gescheiden. Dus zorg dat je ook privé een goede invulling van je tijd hebt. Verleg je grenzen, ook al betekent dit misschien een project of een andere baan. Een nieuwe baan is trouwens echt niet altijd nodig. Praat eerst maar eens met je werkgever over de invulling en verantwoordelijkheden van je werk. Zeker als je een tijdje thuis hebt gezeten is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan.
Laat je inspireren. Praat met anderen, ga naar congressen, volg trainingen, workshops. Lees boeken over onderwerpen die jou verder helpen en jij ook leuk vindt om te lezen.
Zoek een coach; klinkt natuurlijk als een open deur, omdat ik zelf coach ben. Maar veel succesvolle mensen hebben een coach, waarom zou jij dat dan niet mogen? Een coach kan je helpen bij het ontdekken van je valkuilen en hoe je die kan voorkomen, maar ook die stappen vooruit zetten zodat je weer energie en plezier in je werk krijgt.
Twee van de vragen die een coach je vast gaat vragen en die ik nu vast aan jou voorleg is:
“Hoe ziet je leven eruit over 5 jaar als je niets verandert? En “Hoe ziet je leven eruit over 5 jaar als je dat ene verandert waar je mee worstelt”.
Voelen de vragen voor jou beklemmend? Lukt het niet om er een goed antwoord op te geven? Dat kan ik mij best voorstellen. Als jij je namelijk herkent in het bovenstaande en je dreigt naar of je zit misschien al in een bore-out is het een hele klus qua mind-set. Ik kan jou daarbij helpen. Samen met jou doorloop ik een aantal stappen om te achterhalen wat de oorsprong is van de verveling. We onderzoeken we de mogelijkheden om er verandering in te brengen en maken een plan. In het plan staan haalbare doelen en die ga je uitvoeren. Het resultaat? We zetten de bore-out om in work-fun (werkplezier). Ben je er klaar voor? Klik dan op de bovenstaande knop.
