Op talentenjacht

Gespannen zit ik tegenover een man die mij oplettend aankijkt. Het zweet is mij al uitgebroken. Hij heeft zojuist aan mij gevraagd wat mijn sterkste punten zijn. Ondanks dat ik wist dat deze vraag zou komen en ik mij wel had voorbereid, slaat de onzekerheid toch toe. Hakkelend stamel ik dat het nooit fijn is om jezelf op te hemelen en pers eruit dat ik wel goed kan luisteren. De man tegenover mij is duidelijk niet onder de indruk en vraagt vervolgens of ik voorbeelden kan geven waaruit dat blijkt…. ARGH.

positiviteitscafe

 

Verschuilen achter je minder sterke kanten

Dit was tijdens een sollicitatiegesprek; jaren geleden. Je talenten opnoemen vinden wij vaak maar lastig en het wordt toch vaak aan je gevraagd. Tijdens een sollicitatiegesprek, een voortgangsgesprek, een motivatie voor een opleiding, tijdens een date, een netwerkgesprek en zo kan ik nog veel meer bedenken. En toch is het een behoorlijke opgave. Anders is het als je je minder sterke kanten moet benoemen, hier hoeven wij eigenlijk niet over na te denken. In ons denken en uiten komen deze vaker naar voren, terwijl ons echte talent er achter verschuilt.

 

‘Gewoon’ talent

Talent gebruik je de hele dag door. Je hebt kleine talenten en grote talenten die je inzet. Maar de meeste talenten vind je maar gewoon en daar denk je niet eens over als talent. Denk aan koken, opvoeden van je kinderen, organiseren van je huishouden, voorlezen, autorijden, verhalen schrijven, klaar staan voor anderen en ik denk dat je als je je dag eens onder de loep neemt dat je de ‘normale’ talenten één voor één kan opschrijven. Alleen al bewust worden van deze talenten is al belangrijk. Het geeft je voldoening om te zien wat je vanuit nature al doet, waar je jezelf en anderen meehelpt, of juist ontlast en ook van geniet.

Waar heb je plezier in?

positiviteitscafeMaar hoe krijg je verder inzicht in wat je talenten zijn? Daar zijn verschillende manieren voor. Eén ervan is om na te gaan waar je van geniet. Maak eens een lijst van alle activiteiten (zowel in je vrije tijd als op het werk) waar je plezier in hebt of hebt gehad. Kijk dan welke processen steeds terugkomen, zoals plannen, adviseren of schrijven. Bijvoorbeeld;

 

 

  • Vakantiereizen helemaal voorbereiden
  • Kasten opruimen
  • Fotocollages maken
  • Collega’s helpen met hun werk

In deze voorbeelden komen processen als onderzoeken, organiseren, mooi maken en ondersteunen naar voren. Als bepaalde processen steeds terugkomen en je hebt daar plezier in, kan je dit als jouw talent benoemen en je hebt meteen concrete voorbeelden hoe je dit inzet.

 

Op talentenjacht

Jouw ‘gewone’ dagelijkse talenten hebben dus al een mooie basis gelegd. Maar je kan je talenten overal in vinden. Op het werk, tijdens het sporten, in de liefde, vriendschap of opvoeding. En niet alleen vinden, maar ook gebruiken. Als je weet wat je talenten zijn en deze kan versterken, dan geeft dat voldoening en zorgt voor een gelukkig gevoel. Ga ook op onderzoek naar jouw talenten. Dat je ze niet meteen ziet, betekent niet dat je ze niet hebt. De talentenjacht is begonnen.

positiviteitscafe

 

Jij kan je al inschrijven voor de workshop: Ontdek je talent.

 

Dit blog is eerder verschenen op de site van Startmoment (2017). Startmoment is de grote zus van Positiviteitscafé. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.