Wat is online coaching?

Maar online coaching is toch zo onpersoonlijk?

Dat is de eerste reactie die ik vaak krijg als ik het heb over online coaching. Het idee dat je elkaar zit aan te kijken via videobellen en zo je problemen of je hulpvraag prijsgeeft is raar! 

Vanuit coaching of een ander hulpverleningstraject is inderdaad sinds jaar en dag een persoonlijk gesprek de kern van het traject. Tijdens een gesprek wordt alles besproken en behandeld. Ondertussen speelt de rest van ons leven bijna geheel digitaal af. Je kunt online winkelen, afspraken maken, vriendschappen worden via Facebook of whatsapp onderhouden. Thuiswerken is ook al een normaal begrip, waarbij vergaderingen via Zoom of Skype gehouden worden. Geen reistijd of slechte planning meer. En het meeste kan wanneer jij dat wilt. Als het niet direct online kan, nou dan laat je toch even een berichtje achter, de ander reageert dan vanzelf wel.

Ongemerkt leven wij al in een e-omgeving. Steeds meer wordt gedigitaliseerd. Om jou als persoon te helpen, zodat wanneer jij er aan toe bent, er mee aan de slag kan. Of dat nu om 10.00u ‘s-morgens, 14.30u in de middag of om 01.00u in de nacht is, alles is mogelijk. Waarom zou dat voor coaching dan anders zijn? 

Natuurlijk heb je ook binnen online coaching weer verschillen. Zo vind ik online coachen dat je elkaar daadwerkelijk ziet via videobellen. En contact via email, telefoon of whatsapp noem ik e-coaching. Zo houd ik voor mijzelf en jou het verschil duidelijk. Bij e-coaching heb je inderdaad te maken met het feit dat je de non-verbale signalen van de ander niet kan zien. Duidelijke communicatie regels zijn hier heel belangrijk. 

Online coaching is anders dan een gesprek tussen twee personen tegenover elkaar.

positiviteitscafeHet contact is altijd op afstand en gaat via beeldbellen. Ik bel altijd vanachter mijn laptop. Maar jij kan naast je laptop ook je mobiel of tablet gebruiken. Het coachen op afstand is in principe het zelfde, alleen heb je te maken met online etiquette. Door deze vooraf met elkaar af te stemmen kan het niet verkeerd gaan. 

Het voordeel van beeldbellen is dat je hier geen reistijd hebt, het kan in principe overal plaatsvinden. En eventueel ook in de avond en in het weekend. 

 

E-coaching

De e-coaching verloopt helemaal via mail of whatsapp en is meestal niet gelijk. Dit geeft jou de mogelijkheid om na te denken over je vraag of je antwoord. Je kan het nog eens overlezen en veranderen als je denkt dat het niet helemaal overkomt wat je eigenlijk bedoelt te zeggen. Dit is meteen al één groot voordeel van e-coaching. Je leest terug en denkt na over wat je hebt geschreven. In een gesprek is iets wat gezegd is nou eenmaal gezegd, ook al was het niet zoals je dat bedoeld had. Je zet letterlijk je gedachten op een rijtje.

Je hoeft niet op tijd op de afspraak te zijn, geen last van files of door weer en wind te fietsen. Je kan zelfs in je pyjama aan de slag! Op de klok hoef je niet te letten, ook al ben je twee uur bezig met je opdrachten. Dus lekker flexibel. Een andere belangrijk voordeel van e-coaching is anonimiteit, waardoor het kan zorgen voor meer openheid. En je omgeving hoeft er niet perse iets van te weten. 

Ik gebruik e-coaching als ondersteuning bij het coachen en online coaching. Ik zet het zelden als coachmiddel alleen in, maar zeker wel als ondersteuning. 

Wat zijn dan mogelijke online coachvragen?

Bijna alle vragen zijn mogelijk, zowel persoonlijke als werk gerelateerde vragen. Denk aan, “Hoe raak ik weer gemotiveerd?” of “Hoe krijg ik anderen gemotiveerd?”. Vragen kunnen gaan over stressreductie, zelfvertrouwen, functioneren op het werk, ontevredenheid, communicatie, zelfbeeld, etc.

Het volgen van online coaching is ook intensief. Er wordt wel veel eigen inzet, verantwoordelijkheid en veel doorzettingsvermogen verwacht, net als in een traditioneel coachtraject. En huiswerk dat maak je ook en stuur je digitaal in.

En? Lijkt het je nog steeds onpersoonlijk?

Ben je benieuwd of online coaching iets voor jou en jouw coachvraag is? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismaking. Deze doen we telefonisch zodat je meteen een beetje kan 'proeven' aan het online coachen.

Online coach traject 'Pak je controle'

In dit traject ga je aan de slag met je persoonlijk leiderschap en pak je weer de controle. Na zes weken online coaching heb jij de regie weer in handen.

Coaching in en op je werk

Zoek je naar coaching in en op je werk? Ben je niet meer tevreden over je werk, voel je je niet meer op je plek? Ben je op zoek naar wat anders? Al deze vragen en geen antwoorden? Klik hier.