Hoe zit het met jouw boosheid?

Je hebt meestal een goede reden om boos te zijn en dat is prima. Het gaat erom hoe je er verder mee om gaat.

positiviteitscafe

Laat je de boosheid de boel in je lijf en hoofd overnemen of probeer je het juist weg te drukken. Beide onderstaande vormen hebben een tijdelijk effect.

  • Bij het ongecontroleerd je boosheid de overhand laten nemen, heb je jezelf vaak niet meer in de hand en kan dit behoorlijk destructief zijn; voor jezelf en voor je omgeving.
  • Druk je de boosheid weg dan bouwt de boosheid binnen in je op en uiteindelijk explodeert het. Je boosheid is even bekoeld, maar de gevolgen van de uitbarsting zijn vaak niet zo fijn en zorgen voor weer andere emoties.

Je herkent je misschien wel in één van deze twee vormen. Of misschien is het een combinatie of heb je zelf een eigen manier om met je boosheid om te gaan. Weglachen, sarcasme, afstandelijk worden etc. Deze tactieken lijken goed voor je te werken, maar hebben maar een tijdelijk effect. Wat als je continue in een boosheid-gevoel zit? Hoe lang houd je dat vol?

Erken je boosheid

Hoe kan je op een goede wijze met boosheid om gaan, zonder het uit de weg te gaan of te laten exploderen? Dat doe je door je boosheid te erkennen. Je boosheid mag er zijn en de ander mag dat ook weten. Niet door weg te lopen, te schreeuwen of met spullen te gooien, maar door direct tegen de ander te vertellen dat je boos bent. Als je je dan nog niet gehoord of gezien voelt, ga dan met iemand praten die jou en je boosheid wel hoort en erkent.

Het blijven rondlopen met boosheid is slecht voor je lijf en voor je zelfbeeld. De gevolgen van de boosheid blijven bij jou, terwijl de oorzaak zich waarschijnlijk nergens van bewust is. Als je boosheid ontstaat door een situatie in plaats van een persoon, ga dan eens bij jezelf na wat je zo boos heeft gemaakt. In hoeverre heb jij hier invloed op (gehad), wat wil je ermee bereiken? Of wil je er ook echt wat mee bereiken? Waartoe leidt deze boosheid energie?

positiviteitscafe

Wat zit er onder de boosheid?

Vroeger hadden we letterlijk emoties, zoals boosheid nodig om te overleven. Ook nu hebben we nog steeds emoties nodig om te verwerken, maar als de boosheid zijn nut verliest en toch langer vastgehouden wordt, krijgt het een andere functie. Je wordt verdrietig, slaapt slechter, gaat malen, genieten lukt ook niet meer en je omgeving lijkt zich wat terug te trekken.

Soms is er meer aan de hand dan alleen boosheid, zeker als je het moeilijk vindt om het los te laten. De boosheid is dan maar een heel klein stukje van wat zichtbaar gedrag is. Het onderliggende gevoel en al je (negatieve) overtuigingen doen dan behoorlijk hun werk. Denk aan angst, paniek, minderwaardigheid, wanhoop, controleverlies, schaamte of je verlaten voelen. Om die gevoelens, overtuigingen en emoties te laten zien, stel je jezelf kwetsbaar op en dat is wat wij in het algemeen niet willen; kwetsbaar overkomen. Boos worden is dan een veel veiliger emotie. Daarnaast zijn we ons ook niet altijd bewust van die gevoelens, overtuigingen en motieven. 

positiviteitscafe
IJsberg theorie (McClelland) onbewuste en onzichtbare gevoelens, overtuigingen en motieven

Even een korte oefening

Je kan door een oefening ook de boosheid bij jezelf erkennen. Leg jezelf hardop uit waarom je boos bent. Vertel alles en als je daardoor nog bozer raakt, laat het dan maar toe. Als je wilt schelden; ga je gang. Het gaat er niet om dat je rustig wordt, maar dat je jezelf verteld waarom je nu zo boos bent. Je kan het ook opschrijven als dat makkelijker voor jezelf is en dan later het papier lekker weggooien. Door het hardop uitspreken tegen jezelf of het opschrijven zorgt er voor dat je de boosheid erkent, wordt het minder heftig en krop je het minder op. Je bent dan weer wat rustiger, waardoor het delen van je boosheid met een ander wat beter lukt. 

Wil jij ontdekken hoe jij met een goede manier met boosheid kan omgaan, zonder dat het je beheerst of door het niet meer op te kroppen? Wil jij weten wat jouw manier is om je boosheid te ventileren en los te kunnen laten? Of nemen andere emoties het af en toe van je over? Wil jij zonder overbodige negatieve energie je leven leiden? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek, waarin we ook meteen kennis kunnen maken.

Ja, ik wil graag met je in gesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.