Over het Positiviteitscafe - Niet zomaar een cafe!

Het positiviteitscafe is ontstaan in 2017. Ik wilde een 'plek' creëren waar je op een laagdrempelige manier kennis kon maken met positiviteit en de positieve psychologie. Er gebeurde toen en nog steeds zoveel aan negativiteit in de wereld en door de huidige digitale wereld voelt en lijkt het allemaal een stuk dichterbij. Continu angst en onrust door diverse media, waardoor je slecht afstand kon nemen. Ik merkte veel onrust om mij heen, mensen die opgebrand raakten door hun werk en niet voldoende ontspanning meer konden vinden. Het zoeken naar positieve berichten was lastig, alleen grote bijzondere zaken, situaties werden uitgelicht. De kleinere, meer alledaagse momenten maar zeker niet minder bijzonder, worden als normaal beschouwd en misschien niet eens meer opgemerkt. De boog is voor veel mensen altijd gespannen en ze zijn snel uit het veld geslagen en om daar weer van op te krabbelen lijkt een moeilijke opgave. Voor veel mensen voelt het leven niet als vrolijk of positief. 

Door met het positiviteitscafe te starten probeer ik mijn positiviteit over te brengen op een ander, die daar vervolgens van gaat groeien en veerkracht opbouwt. Deze persoon geeft vervolgens zijn of haar positieve houding door en zo komt er een mooie, stevige positiviteitsgolf op gang. Waar wij allemaal recht op hebben. 

Het is een plek waar je jezelf mag en kan zijn. Het is een plek waar je je thuis voelt en waar positiviteit een belangrijke functie heeft. Het positiviteitscafe is dus niet een standaard café. Het menu bestaat niet uit koffie of een lekkere hap. Wel heb je de keuze uit diverse soorten positiviteit. Laten we eerst eens kijken wat positiviteit is.

Positiviteit

In de dikke van Dale komt het woord positiviteit niet voor. Het woord positief wel;

po·si·tief (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 gunstigwelwillendergens positief tegenover staande dopingtest viel positief uit de geteste had doping gebruikt
2 niet negatief(wiskunde) groter dan nulpositieve getallen 

Maar dat dekt voor mij totaal niet de lading. Als ik het Engelse positivity opzoek komt er gelukkig meer naar boven: "de praktijk van het zijn of de neiging om positief of optimistisch van houding te zijn" (Oxford). 

Ik heb zelf al veel over positiviteit gelezen en ook toegepast. Laat ik het internet maar even vergeten en mijn persoonlijke visie op positiviteit geven. 

Positiviteit gaat over onder andere optimistisch denken, het zoeken naar oplossingen, goede resultaten en succes verwachten. Je richten op je levensdoel en je leven gelukkiger maken. Het is een levenshouding, waardoor je veerkracht opbouwt voor die momenten waarop je dat nodig hebt. Je zou het kunnen zien als een gelukkige en zorgeloze gemoedstoestand, die naar de zonnige kant van het leven kijkt. Maar in mijn definitie van positiviteit horen ook emoties van alle soorten, dus ook de zogenoemde negatieve emoties. Ik geloof dat je niet zonder verdriet, angst, teleurstelling, boosheid (er zijn er nog veel meer) kunt, want deze emoties heb je nodig om situaties te kunnen verwerken. De positieve emoties, zoals lachen, liefde, genieten heb je nodig om te overleven. Samen zijn ze oersterk en kan het één niet zonder het ander. Maar het gaat hier om balans, waarbij de kwaliteit van een positieve houding op je leven in principe zwaarder mag en kan wegen.

Wat kan een positieve houding jou brengen?

  • Met deze houding trek je dingen niet te persoonlijk aan
  • Je geniet van het huidige moment
  • Je maakt je minder zorgen over de toekomst
  • Je bent minder bezig met wat er gebeurd is en waar je niets meer aan kan veranderen
  • Je richt je op doen en bereiken, niet op nadenken over het verleden en over allerlei beren op de weg
  • Het betekent dat je in staat bent een gelukkig, tolerant en goedaardig mens te zijn
  • Je krabbelt sneller op na een vervelende situatie

Dit is maar een kleine opsomming....

Kijk ook eens op Facebook of Instagram voor meer foto's. 

In het positiviteitscafe is plek voor een lach en een traan en al je andere emoties. Je vindt er een luisterend oor, informatie of ondersteuning. Het biedt ontspanning, zorgt voor ontwikkeling en creativiteit; zowel in geest als in het doen. Zo is er voor iedereen wel wat te kiezen uit dit menu. Of het nu (vip)coaching is, een blog om te lezen, een online training of een workshop. Niet alleen voor je persoonlijke ontwikkeling, maar ook op het werk en via de werkgever.

Je kunt vanuit huis altijd terecht op het online positiviteitscafe, maar ook is er de mogelijkheid tot een (online) gesprek met ons tweeën, een ontmoeting of workshop met meerdere mensen.

Haal het beste uit jezelf. Kom voor je zelf op, kies en leef zoals je dat graag wilt. Vind je power terug en krijg weer die sterretjes in je ogen! Het positiviteitscafe heeft aandacht voor jou. Je veerkracht neemt toe en daarmee ook je flexibiliteit. Je mag nog steeds negatieve gedachten en emoties hebben, maar je zal ze sneller kunnen relativeren en loslaten. Je zelfvertrouwen neemt toe, net als je welbevinden en je levensvreugde. Je kunt weer voluit leven en gaat denken in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. In krachten in plaats van klachten. Je weet: 

Ik ben goed genoeg en ik mag er zijn!

Wil je meer weten over het positiviteitscafe en wat het voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op.