
Laat
die
zomer
maar
komen....
Ik kan het aan!
O nee, daar is weer het ‘moet’ gevoel!
Aan het einde van de vakantie begint het vaak wat te kriebelen; komt het ‘moet’ gevoel weer naar boven. Terug in de sleur of twijfels of je je werk nog wel leuk vindt. De wekker die je elke ochtend weer wakker maakt en jij die puffend aan je dag begint. Waar is je energie gebleven?In je vakantie had je zulke mooie plannen gemaakt voor de toekomst en hoe je nu eindelijk die ene situatie op het werk of in je relatie ging aanpakken. Waar is die doortastendheid gebleven? Hoe kan je die nou toch realiseren? Hoe moet je het aanpakken en waar haal je de tijd vandaan?
Of viel de vakantie je toch wat tegen? De voorpret was leuk en je had je er zo op verheugd. Echter op vakantie heb je je mateloos geïrriteerd; aan jezelf, je partner, je kinderen, aan onbekenden. Je gedachten waren alleen maar bezig met wat er niet goed gaat en waar je steeds tegen aanloopt. Het maakt je helemaal gek. Je krijgt het gevoel dat het helemaal geen zin meer heeft om op vakantie te gaan, want je komt gebroken en gestrest ervan terug. Stel je teveel eisen aan jezelf en/of je omgeving of zijn je verwachtingen niet realistisch.
Misschien ga je nog op vakantie en kijk je juist daar tegen op? Blijf je liever de hele dag in je bed, omdat je weet dat het toch niet leuk wordt. Je wilt niet meer teleurgesteld worden. Wat kan je tegen die nare gedachten doen, je wilt juist genieten!
Twijfel en vragen?
Deze twijfels en vragen komen vaak naar boven rondom een vrije periode zoals een zomervakantie. Het is vaak niet zo dat het zomaar oppopt, maar door de alledaagse praktijk wordt je teveel afgeleid waardoor het sluimert in je hoofd. Deze gedachten worden vaak versterkt doordat er een korte verandering in de normale situatie plaatsvind. Je bent langer vrij, gaat misschien op vakantie in een andere omgeving en je bent vaker met je partner, gezin of vrienden samen. Het moeten aanpassen en later weer wennen aan de normale situatie. De verschillen die je opmerkt, dat kan goed of juist vervelend voelen. Je gaat twijfelen aan hoe het nu verder moet, terwijl je misschien daarvoor nooit bewust over de situatie hebt getwijfeld. Aan de andere kant herken je het misschien wel, omdat dit gevoel je altijd raakt of overvalt als er tijdelijk iets veranderd in je leven.
Dus weer een doemvakantie of een droomvakantie?
Natuurlijk kan je voor de veilige weg kiezen. Je gaat door zoals je het altijd hebt gedaan. Je voorspelt, je verwacht en stelt eisen en verhip: het gebeurt allemaal precies zoals je had gedacht. Met als resultaat teleurstelling, frustratie, verdriet en alle andere negatieve emoties. Vervolgens neem je je slachtoffer rol aan en dan voel je je nog vervelender. Gelukkig had je je hierop voorbereid en word je daar in ieder geval niet in teleurgesteld. Hier kan je wel weer even op teren tot je volgende doemvakantie....
Is dat echt wat je wilt? Gewoon zo doorgaan en dus geen plezier hebben in die vrije momenten? Als jouw antwoord ja is, dan vraag ik mij af waarom je dit leest. En ik hoop dat dit komt omdat jouw ja niet echt een keiharde ja is. Als jouw antwoord nee is, dan begrijp ik dat je het heel spannend vindt om er een verandering in aan te brengen. Want dat is wel wat er moet gebeuren als je in dit geval een droomvakantie wilt. Een ander kan dit gevoel niet voor jou veranderen, ondanks dat zij misschien medeschuldig zijn aan hoe jij je voelt. Je zal het zelf moeten doen. De verandering vind in jou plaats en dat betekent niet dat je opeens een ander persoon moet worden. Het gaat om je mindset; je manier van denken. Maar het gaat ook om een stukje gedrag dat daar weer uit voortkomt.
Voorbeeldje: Je zit in de achtertuin te lezen, maar eigenlijk ben je er niet helemaal bij. Je kinderen zitten binnen achter de PS en je wilt liever iets met ze ondernemen. Als je ze dat vraagt, geven ze geen antwoord want ze zijn midden in een spelletje bezig. Ach, zijn je gedachten, wat had ik dan ook willen gaan doen? De middag gaat zo voorbij en je hoort de kinderen binnen kibbelen. Je irriteert je mateloos, want jij moet zo weer het eten klaar gaan maken, terwijl zij niets hebben gedaan. Tijdens het avondeten vraagt je partner hoe jullie dag was en jij reageert nogal sarcastisch want je zit vol frustratie. En dat ligt niet aan jezelf maar juist aan je kinderen, want zij willen niets doen. Gevolg; iedereen geïrriteerd, zinloze discussies en een dag vol frustratie.
Wat had je kunnen doen? Komen er bij jou al allemaal tips op die je aan deze vrouw/man zou willen geven? Bij mij wel en binnen alle momenten van deze situatie. Hier gaat het om manier van denken en je gedrag. Dit is een voorbeeld terwijl je thuis bent, maar kan ook voorkomen op het strand, in een restaurant, in de winkel en op je werk.
Vragen ter reflectie:
Wil jij uitproberen om je manier van denken en je gedrag zo te veranderen dat het nog steeds bij je past en toch zorgt voor ontspanning, plezier en nieuwe herinneringen (die je wel wilt onthouden)? Lees dan onderstaande vragen eens door en reflecteer eerst eens op je vorige vakantie:
- Wat ging er goed in mijn vorige vakantie?
- Wat heb ik ervoor gedaan om dit goed te laten lopen?
- Wat ging er minder goed?
- Wat was mijn aandeel hierin?
- Wat heb ik hiervan geleerd?
- Wat is mijn gevoel bij mijn laatste vakantie?
Als je reflecteert denk je bewust na of je eigen gedachten en handelen. Je kijkt terug en houdt eigenlijk je zelf een spiegel voor. Je denkt na over de consequenties en gevolgen van jouw rol in een situatie. Dit geeft bewustwording en je ontdekt welke impact het kan hebben op anderen maar ook op jezelf. De meeste mensen vinden reflecteren op zichzelf moeilijk en het kan ook best confronterend zijn. Het is wel heel belangrijk om eerlijk te zijn in je antwoorden aan jezelf, daar leer je van.
Intenties & doelen voor de komende periode
Natuurlijk horen bij verandering niet alleen de terugblik om van te leren, maar ook doelen en intenties om daadwerkelijk iets te veranderen. Een intentie is een voornemen die je met jezelf maakt om iets te realiseren. Een doel is iets waar je je op wilt richten om iets te bereiken. Een kleiner doel is effectiever dan een groot doel, die vaak niet realiseerbaar zijn; bijvoorbeeld ik wil de hele vakantie alleen maar plezier hebben of ik ben van plan om iedere ochtend samen te ontbijten en zo samen te bekijken wat we die dag gaan doen. En laat het SMART maar achterwege, je bent tenslotte vrij.....
- Wat is voor mij een geslaagde vakantie (of vrij moment)?
- Wat heb ik daar voor nodig om dat te realiseren? Welke doelen passen daarbij? Bijvoorbeeld:
- Van welke activiteiten in mijn vrije tijd word ik blij?
- Wil ik daar meer van gaan doen en zo ja, hoe?
- Wat of wie heb ik nodig om mijn doelen te gaan bereiken
- Waar ga ik mee stoppen?
- Wat/wie heb ik daar voor nodig om dat te realiseren?
- Wat wil ik juist gaan doen?
- Hoe ga ik dat aanpakken?
Om het nog meer slagingskans te geven is het een idee om dit samen met je partner, kinderen en/of vrienden te bespreken. Je kan elkaar ondersteunen, feedback geven, uitdagen etc. Als je met elkaar een intentie uitspreekt, doelen stelt om een gezamelijke doel te bereiken dan is dat een super motivatie.

Heb jij nog vragen of heb je behoefte om echt een nieuwe start te maken met je manier van denken en/of doen? Vind je het lastig om het allemaal in je eentje te doen? Kijk dan eens op mijn aanbod pagina om te zien of ik wat voor je kan betekenen of vul onderstaande formulier in en ik neem contact met je op. Of wil je mij laten weten hoe het is gegaan met het reflecteren, de intentie en je doelen bepalen. Welk resultaat is er bereikt, wat is het verschil met een andere periode? Ik ben heel benieuwd.
Ja, ik wil graag eens een afspraak met je maken
Heb jij een andere vraag voor mij, neem dan gewoon even contact met mij op. Je kan mij bellen op 06-37118980 (spreek je mijn voicemail in, dan bel ik je zeker terug) of mail mij op info@positiviteitscafe.nl.
Of kijk direct bij mijn aanbod.