De positiviteitscoach

Ik ben, voor zover ik kan ontdekken, de eerste die zich positiviteitscoach noemt. Daar ben ik best wel trots op. Positiviteit heeft een grote invloed op mijn werk, maar ook binnen mijn privéleven. En geloof mij dat is soms nog best hard werken, want net als ieders pad is dat van mij ook niet rimpel- en vlekkeloos.

Maar laat ik weer even teruggaan naar de positiviteitscoach. Want waarom noem ik mij zo? Nou allereerst omdat het wel lekker bekt…! Wees eerlijk; positiviteitscoach. Klinkt toch heel positief? Het schrijven van het woord is trouwens nog best een puntje, hoe vaak ik dat woord al niet heb opgeschreven en dan nog schrijf ik het regelmatig verkeerd. Ook anderen struikelen vaak over dit woord. Misschien is het wel express , omdat er toch vaak meer moeite gedaan moet worden om positiever te zijn, dat het woord daarom ook lastiger is om te schrijven? Hmm.

 

Mentale pijn

Maar ik noem mij zo, omdat ik naast dat ik coach en toegepast psycholoog (gedrag en emotie) ben, veel positiviteit in mijn werk toepas; in woord en beeld. Maar wel met ruimte voor alle andere stemmingen, emoties en gevoelens. Ik heb al eens eerder genoemd dat alle emoties nodig zijn om te overleven. Je hebt boosheid, teleurstelling, angst en verdriet nodig om dingen te verwerken, om de volgende stap te kunnen zetten. Deze emoties noemt men negatieve positiviteitscafeemoties en zijn vaak rauw en enigszins onbeheersbaar. Ze overspoelen je in mindere of meerdere mate en dat is goed voor een korte periode. Het klinkt misschien vreemd dat ik het zo zeg, maar soms heb je mentale ‘pijn’ nodig om verder te kunnen. Iedereen kent dat wel, die mentale pijn. Hoe je daar mee omgaat, dat is voor iedereen heel erg verschillend.

Het omgaan met die negatieve emoties en weer de balans te vinden naar het positieve, zodat je weer verder kan is voor velen nog een beste klus. Om wat clichés te noemen; ze kunnen de knop niet omzetten, de bladzijde niet omslaan, ze blijven erin hangen, kunnen niet uit het dal om hoog klimmen. Het komt erop neer dat zij gewoonweg niet weten hoe de negatieve emoties een plek te geven, zichzelf weer de moeite waard te vinden en positiever te gaan denken en doen. Tja, en dan kom ik om de hoek kijken.

 

Krachtige levenshouding

Positiviteit is namelijk heel krachtig, maar ondanks de kracht ervan is er toch veel meer van nodig om die negativiteit te verminderen. Dat is niet eerlijk, vind ik, dus help ik ze daarbij. Want positiviteit zit dichterbij dan verwacht en zit ook in jezelf verstopt. Ook als je verdriet hebt, boos bent, angstig bent of teleurgesteld bent (in jezelf), een pleaser bent en totaal niet meer voor jezelf opkomt, zelfs als je ziek bent, liefdesverdriet hebt of je baan kwijt bent of vreselijk vindt. Ja denk je nu misschien; ‘joepie dan gaan we kijken naar drie leuke dingen die ik heb meegemaakt op een dag of opschrijven waar ik dankbaar voor ben’. Ja, dat zet ik ook wel eens in. Vaak is iemand helemaal niet bewust van wat er op een dag gebeurd, leeft op de automatische piloot en weet aan het eind van de dag moeiteloos op te lepelen wat er mis is gegaan. Het bewust worden is dan een eerste stap. Als ik jou nu vraag wat jij vandaag hebt meegemaakt wat leuk was, waar je trots op was, waar je dankbaar voor bent? Kan jij dan meteen een aantal dingen opnoemen, of moet je eerst heel diep nadenken en vind je de vraag toch best wel lastig?

Net als veel andere dingen is positiviteit toepassen moeilijk, je hebt ook moeten oefenen om bepaalde vaardigheden aan te leren, of nieuw gedrag. Positiviteit toelaten in je leven binnen elk gebied betekent een verandering van je levenshouding, de wijze hoe je met het leven omgaat en alles wat op je pad komt. Dat is hard werken, uit proberen, vallen en opstaan en volhouden. Het leven houdt er namelijk geen rekening mee dat jij positiever wilt zijn en blijft hobbels, rimpels en vlekken geven. Door jouw veerkracht lukt het echter beter en sneller om weer op te staan en verder te gaan, met alle emoties en gevoelens die erbij horen en zonder alle gedachten weg te wuiven.

Een positiviteitscoach is dus een goede naam voor wat ik doe en ik ben er trots op om mij zo te noemen. Lees je nog even door voor wat tips?

posiviteitscafe

Tips om positiviteit in je leven te brengen

Denk jij in mogelijkheden of in onmogelijkheden? Weet jij je krachten en zet je die in? Of leg jij de focus op klagen en wat je niet lukt? Dan heb ik hier een aantal tips voor je om positiviteit in je leven te introduceren:

Toon meer waardering
Als je alleen maar negatieve gedachten hebt en je voelt je alleen, kan het helpen om je omgeving meer te waarderen. Het zit hem in kleine dingen; je partner die een kop thee voor je maakt of je kind die een tekening voor je heeft gemaakt. Waardeer die kleine dingen die anderen voor je doen en laat dat ook aan ze weten. Neem het niet voor normaal aan.

Richt je op de oplossing
En niet op het probleem. Als er iets fout gaat, klagen negatieve mensen en dat lost niets op. Als je je richt op een oplossing, houd je de controle en heb je hoop voor de toekomst. En hoop is een hele positieve emotie!

Vermijd online negativiteit
Dat is iets wat ik zelf ook meer mag gaan doen. We zitten zoveel online, dat we overspoeld worden met allerlei negatief nieuws en berichten. Nu moeten we ook niet struisvogeltjes gaan worden en ons hoofd in het zand steken, maar laten we alle reacties op berichten die vaak negatief getint zijn lekker negeren. Deze berichten zorgen alleen voor meer negatieve gedachten bij jou of zoals bij mij wat moedeloosheid. Nee, dan kan je beter boeken lezen, waardoor je gemotiveerd raakt of geïnspireerd.

Lach vaker
Als je geen lachebek bent of zoals mijn pubers het onnodig vindt, is deze tip misschien wat wollig. Maar meer lachen is echt goed voor je, je maakt stofjes aan zoals endorfine en dopamine. Hierdoor ontspan je en dat is weer goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Daarnaast is het lachen naar iemand in plaats van er gewoon langs lopen, vaak belonend. Je krijgt een glimlach terug en dat doet jou weer goed. Dus lachen maar!

"Als je positief denkt, krijgt je brein letterlijk een zetje"

(onbekend)

Ben jij nu benieuwd of positiviteitscoaching jou kan helpen, neem dan gewoon even contact met mij op.  Je kan mij bellen op 06-37118980 (spreek je mijn voicemail in, dan bel ik je zeker terug) of mail mij op info@positiviteitscafe.nl. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.